torstai 25. maaliskuuta 2010

Rikki menii!

Krhm, kone toimii aivan mainiosti, mutta 20 miljoonaa kuitenkin rikkoutui, vieläpä aika reilusti. 27 miljoonaa noista tuli jo ekalla pallolla, muut pallot imeytyivät ulkokautta pois hyvin nopeasti, tuttuun tapaan. Pystyin pitämään ekalla pallolla lähes koko ajan multiballin käynnissä ja olin saanut pistekertoimen nostettua 15:sta asti. Diamond Bonuksen sain muutaman kerran kerättyä ajoissa (helpompaa multiballin aikana) joista tuli heti muutama miljoona kerrallaan. Muutamat specialit sieltä tuli myös ja extrapallo.

Muistan katsoneeni tauluun 9 miljoonan kohdalla, johon pääseminen muuten tuntui kestävän huomattavasti kauemmin kuin seuraavien 18 miljoonan hankkiminen. Tai sitten aika vaan kului nopeammin. Tauluunpa ei sen kummemmin kannata pelin tiimellyksessä katsella, kun Premierin kuningasideana se on laitettu tuonne ihan ylös (täysin päinvastoin kuin Cirqus Voltairessa, jossa näyttö on pelikentällä).

Tuossa ekalla pallolla oikeasti huomasin miksi niin nautin flipperin pelaamisesta: kun kentällä on toimintaa, joutuu elämään täysillä mukana ja on reagoitava nopeasti.

Edellinen henkilökohtainen ennätys oli 19 miljoonaa. Säkäriä ei pelin lopussa tullut, mutta sentään 2 vapaapeliä ykköstuloksesta.

(1) TPH - 28,873,390

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Epäreilut outlanet

Tässä näette ihan käytännössä miksi outlanet ovat niin epäreilut. Taas vaihteeksi tällainen peli jossa kaikki pallot poistuivat vasemmalta.

perjantai 19. maaliskuuta 2010

Ulkoasupäivitys ja akkuasia

Kouluhommien parissa on nyt taas hetki hieman rauhallisempaa joten ehdin keskittyä myös blogin ulosantiin. Kokosin Pixelmatorissa Cirqus Voltairesta pienen kollaasin tuohon ylös otsikoksi, ja sain säädettyä myös värit haluamikseni. Nyt näyttää hyvältä, vaikka itse sanonkin.

Diamond Ladyn muistiakulle pitänee tehdä jotain. Se tuntuu unohtelevan tuloksia tämän tästä. Olin alun perinkin suunnitellut sen irrottamista kortilta ja juottamista johtojen päähän. Näin varmistetaan, että kortit eivät mene pilalle jos muistia hengissä pitävät paristot/akut päättävät laskea mehut pihalle.

Toisaalta tuo tulosten unohtuminen ei paljon ole haitannut, koska kone nyt alkuhuuman jälkeen ei ole kuitenkaan ollut mitenkään erityisen kovalla pelauksella. Jos luitte edellisen merkinnän, tiedätte miksi. Heiluritiltti kabinetin kyljessä on nyt korjattu, enää puuttuvat drop targettien dekalit.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Drain-o-matic

Tuo englanninkielinen sanaleikki on erittäin paikallaan kun kysytään, minkälainen kone Diamond Lady on pelata. Drain-o-matic tarkoittaa IPDB:n sanaston mukaan (vapaasti käännettynä) flipperiä, jossa pallon menettää liian helposti. DL tosiaankin on sellainen kone.

Tein tässä yksi kaunis päivä pientä tilastoa. En väitä että se olisi yleistettävissä tai mitään, vaan se kertoo enemmänkin omista havainnoistani.
  • Pelasin 37 palloa (3 palloa per peli = 12 peliä, 1 extra ball)
  • 37 pallosta 23 päättyi pallon poistumiseen kentältä vasemman tai oikean outlanen kautta
  • Tämä tarkoittaa noin 62 % menetetyistä palloista
  • Vasemman outlanen kickback epäonnistuu joskus pallon pelastamisessa vaikka se olisi aktiivisena
  • Vasen outlane imee palloja oikeaa useammin
  • Osassa peleistä yksikään pallo ei pudonnut keskeltä alas
En ole pelannut riittävästi eri flippereitä jotta osaisin sanoa mikä tilanne on yleensä, mutta minun mielestä tuo 62 % tuntuu aika paljolta. Prosentti olisi varmasti vieläkin suurempi jos olisin kehittyneempi pelaaja, koska kuitenkin osa palloista putosi keskeltä oman mokan seurauksena. Kehittynyt pelaaja pystyy hyvin selviämään tilanteista, jotka aloittelijalle saattavat vaikuttaa mahdottomilta.

Voidaan tietysti ajatella osan tuohon 62 %:iinkin sisältyvistä poistumisista olevan omia mokia: täytyisi yrittää lyöntejä, joissa mahdollisuus pallon karkaamiseen hallinnasta on mahdollisimman pieni. Muistetaan kuitenkin, että vaikka flipperin pelaaminen on todella pitkälle taitoa, on tuurikin tietysti mukana: kaikkeen et vain voi vaikuttaa. Heti kun pallo lähtee mailasta, se on omillaan ja tekee mitä tahtoo. Joskus se kuitenkin alkaa tuntua epäreilulta.

Missä sitten menee se raja, mikä on reilua ja mikä ei? Onko se vaikkapa jokin tietty prosenttiluku? Ehkäpä. Tämä on varma haaste flipperien suunnittelijoillekin. Peli ei saa olla liian helppo: outlane-draineja on joka tapauksessa tapahduttava silloin tällöin. Mutta jos peli imee pallot jatkuvasti pois ulkokautta, pelit jäävät pahimmillaan todella lyhyiksi, eikä se ole pelaajasta enää hauskaa. Ongelmahan on psykologinen: tuntuu paremmalta kun pallo poistuu keskeltä, koska siihen olisit saattanut voida vaikuttaa. Kun pallo päättää poistua ulkokautta, se tuntuu aina yhtä hirveältä, koska silloin vain katsot kun se vierii siellä, voimatta vaikuttaa (lukuunottamatta joitakin varsin väkivaltaisia temppuja).

Jotkut suunnittelijat onnistuvat tässä paremmin, toiset huonommin. Sen pystyn ainakin sanomaan että DL:n suunnittelija Jon Norris on tehnyt epäreilun kentän. Eräästäkin 3 pelin sarjasta jokainen pallo poistui vasemman outlanen kautta. Vasemmassa outlanessa ei ole edes kumeja (kickbackin takia), joten jos pallo on sen tien valinnut niin sitäpä ei noin vaan muuteta. Olenkin miettinyt josko koneen veisi takaisin jo aiemmin, koska pelaamisesta tuntuu menevän maku hyvin nopeasti. Haluan reilumman ja haastavamman koneen, jota jaksan pelata pitempään.

Esimerkkinä reilusta koneesta taas voisi antaa Cirqus Voltairen (yllätys yllätys). John Popadiukin suunnittelema kone on varmasti yksi flipperihistorian upeimmista. Sen alakentän suunnittelu poikkeaa melko paljon totutusta, ja periaatteessa todennäköisyys pallon poistumiseen kentältä tai sen päätymiseen mailalle on 50/50. CV:sta sanotaankin, että se on erittäin hyvä kone harjoitella pallon ohjaamista konetta tönimällä, koska tönimällä tosiaankin voi saada pallon valitsemaan juuri sen haluamasi reitin. Omaa flipperiä odotellessa.

sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Pelailua: Diamond Lady

Tässä jonkunlainen video pelaamisesta. Pallonhallinta on vielä vähän hakusessa, mutta kehityn koko ajan! Täytyy kyllä olla tyytyväinen tuohon viimeisen pallon multiballiin ja end of ball bonukseen.

Videosta voimme huomata että koneessa on ranskankieliset valikot. Myös kaikki tekstit kabinetin sisällä ja pelikentän alapuolella ovat ranskaksi. Liekö kone ollut alunperin patonkimassa palveluksessa?

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Diamond Lady - huoltopäiväkirja, osa 10

Siinäpä se sitten on. Tänään sain tuon edellisessä merkinnässä selostamani jänniteregulaattorin, ja vaikka vähän puolikuntoinen tällä hetkellä olenkin niin arvatkaapa vaan maltoinko odottaa sen asentamisen kanssa.

Niinpä. Juotoskolvi lämpiämään ja sormet syyhyten irrottamaan vanhaa regulaattoria A2:sta. Se oli kiinni ruuveilla juotosten lisäksi. Regulaattorin ja suuren jäähdytyssiilin välissä oli mystinen muovikalvo, jonka tarkoitusta en todellakaan pystynyt keksimään. Jätin sen pois uuden regulaattorin asennuksessa, koska ajattelin sen huonontavan lämmön johtumista regulaattorista siiliin.

Uusi regulaattori oli paikallaan ja sitten koneen luokse kokeilemaan. Ensin jännitteiden mittaus ilman että muut kortit ovat kiinni. 5,7V, hyvä, saadaan ainakin ylijännitettä. Uusi säätövastus tuntui toimivan tarkasti ja luotettavasti, sillä laskettiin jännite 4,9 volttiin, siis kaiken varalta hieman alle normaalin. Se lähti heti käyntiin korttien kytkemisen jälkeen! Oli tosi helpotus kuulla äänikortin sanovan "piip" ja drop targettien lonksuvan ylös kentästä pankki kerrallaan. Jännitettä uudelleen mitattaessa kone sai jonkun hepulin ja alkoi käynnistymään itsestään uudelleen kerta toisensa jälkeen, joten virrat kytkettiin pois.

Tuo hepuli johtui mitä ilmeisimmin riittämättömästä jännitteestä, joten sitä nostettiin suositeltuun 5,1 volttiin, jonka jälkeen ei esiintynyt ongelmia.

Intensiiviset testipallottelut peruskorjatulla kentällä osoittivat kaiken nähdyn vaivan hyödyllisyyden: kone on selvästi kallellaan oikealle. Se on aina ollut meillä niin, koska sitä ei ole sen kummemmin tasapainotettu. Nyt sen kuitenkin vasta ensimmäisen kerran huomasi.

Elektronisesti kone toimii oikeastaan täydellisesti. Äänet eivät enää säröä, mitä tapahtui aiemmin ilmeisesti ylijännitteen takia. Enää ei tarvitse käännellä vastuksia että koneen saa päälle. Se on nyt toimiva laitos. Vaikea sanoa mikä sitten loppujen lopuksi aiheutti vanhan regulaattorin rikkoutumisen. Se tuntuu yhtä mystiseltä kuin sen seurana ollut muovinpalakin.

Pari pientä probleemaa kuitenkin tuli huomattua pallotteluissa. Toinen keltaisista flashereista on pimeänä, ja vasemmanpuoleisen outlanen kytkin ei tunnu rekisteröityvän (ääntä ei kuulu ja kickback ei toimi). En ollut tilannut yhtään varalamppua flashereita varten kun ne olivat aiemmin kaikki kunnossa, täytyy kurkistaa myöhemmin muovien alle josko kyse on vaan kontaktihäiriöstä. Outlanen kytkin täytyy ottaa myös syyniin. Self-testien kytkintesti antanee jotain osviittaa.

Jollei mitään erikoista tapahdu, tämä on tällä erää viimeinen varsinainen huoltopäiväkirja Diamond Ladyn osalta. Seuraavaksi laitan videota ja kuvia koneen toiminnasta.

Lisäys 5.3. Vasemman outlanen kytkimessä oli jotain kontaktiongelmia. Se alkoi toimia hyvin kun painoin sitä sormella joitain kertoja. Flasherin lampun pimentyminen vaikuttaa myös kontaktiongelmalta: tällä hetkellä lamppu toimii normaalisti. Ei yllättänyt, kentän inserteissäkin on jonkun verran ongelmia kontaktin kanssa, mihin ajattelin pureutua tässä pikkuhiljaa. Kentän päällä on nyt lasi, joten pelaaminen on mukavaa.