sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Selkeitä suunnitelmia

Tällä hetkellä flipperinhankinta ei ole ajankohtainen.

Flipperinhankintasuunnitelmat ovat viime päivinä selkeytyneet mukavasti, mikä tarkoittaa sitä, että tuumasta toimeen päästään kenties hieman luultua aikaisemmin.

Olen päättänyt, että ensimmäinen kone tulee olemaan Star Trek: The Next Generation. Se on Williamsin vuonna 1993 valmistama kone, normaalia leveämpi Steve Ritchien suunnittelema widebody. Se on arvioitu yhdeksi parhaista flippereistä ikinä. Tästä huolimatta niitä liikkuu jonkun verran erittäin edullisesti, ja nimenomaan sieltä edullisesta päästä olisi tarkoitus löytää se oma kone.

Edullisuus tarkoittaa väistämättä ei-niin-loistavaa kuntoa, mutta se ei haittaa, koska pelaaminenhan on vain toinen puoli flipperiharrastuksesta - toinen puoli on koneiden huoltaminen. Huoltamista on jo harjoiteltu lainakoneella menestyksekkäästi, joten en pelkää liata käsiäni tämänkään kanssa. Omaan koneeseen laitettua työtä osaa myös arvostaa eri tavalla.

Mikä sitten ajoi valitsemaan STTNG:n? Tieto siitä että näitä saattaa saada verrattain edullisesti painoi paljon vaakakupissa, mutta se ei tarkoita että se on ainoa syy. Olen katsellut paljon erilaista materiaalia koneesta netissä (pelaamaan en ole valitettavasti päässyt) ja se on kyllä vakuuttava peli. Syvien sääntöjensä takia se sopii myös hyvin toistaiseksi ainoaksi flipperiksi, ja kaoottiset maksimissaan kuuden pallon multiballit kiehtovat sitäkin enemmän. Lisäksi kone on kokoelma melko tuoretta tekniikkaa: WPC-alusta, DCS-äänijärjestelmä ja Fliptronics-mailaohjaus, siinäpä ne pääpiirteittäin.

Itse Star Trek -aspekti koneessa ei ollut valintaperusteena, vaikka se ei mitään haittaakaan. En ole erityisemmin ko. sarjasta kiinnostunut, vaikka saatan jossain vaiheessa sitä hieman katsoakin, koska se kuulemma helpottaa pelin taustojen ymmärtämistä.

Saapa nähdä miten tilanne kehittyy. En voisi vähempää malttaa odottaa että pääsen taas tekemään tuttavuutta koneiden kanssa.

lauantai 10. heinäkuuta 2010

Stern Pinball Crew

Stern Pinball on viimeinen "elossa" oleva flipperivalmistaja maailmassa. Lähes minkä tahansa ajan hermolla olevan yrityksen löytää nykyään Facebookista, jossa siitä voi "tykätä" ja näin pysyä kärryillä sen asioista. Näin on myös Sternin kohdalla.

Eilisilta ja viime yö olivat eeppisiä. Sternin Facebook-sivulle ilmestyi kuva, jossa oli t-paita Stern Pinballin logolla ja "CREW" -tekstillä. Ohjeistus: sadas kommentti tähän kuvaan voittaa paidan, korkeintaan kaksi kommenttia per henkilö. Hommaa yritettiin itse asiassa jo toissa päivänä, mutta silloin ilon pilasi yksi sääntöjä noudattamaton spämmääjä. Tällä kertaa ihmiset pelasivat kuitenkin pääosin reilusti. Aikaeron takia (USA vs. Eurooppa) arvelin että kilpailun ratkeaminen kestää ainakin yön pikkutunneille jos ei aamuun saakka, mutta en kuitenkaan halunnut missata loppurysäystä ja mahdollista ilmaista, harvinaista paitaa.

Niinpä muistin mottoni, "AppleScript on ratkaisu kaikkeen", ja tein ohjelman, joka ilmoittaa sitten kun kommentteja on tietty määrä. Näin pystyin nukkumaan rauhassa pari tuntia. Pieni huoli oli ohjelman toimivuudesta, mutta se hoiti hommansa hyvin ja herätti minut 90 kommentin kohdalla. Ohjelmassa pystyi valitsemaan tarkistusaikataulun, ja lopussa tästä olikin hyötyä kun kommentteja noin aamuneljän aikaan alkoi sataa.

Lähetin kaksi valmiiksi kirjoittamaani kommenttia parasta toivoen, enkä voinut uskoa kun katsoin keneltä sadas kommentti oli. Tunnelma hetkeksi lässähti kun ihmiset alkoivat poistaa kommenttejaan alkupäästä jolloin kommenttini ei ollut enää sadas, mutta Sternillä oltiin valppaina ja minullehan se napsahti sitten.

Se, millainen episodi paidan matkasta rapakon yli tänne tulee, jää nähtäväksi.

Lisäys 16.7. Täytin toissapäivänä 18 ja kas kummaa, paita tuli UPS-pakettina juuri tuona päivänä suoraan kotiovelle. Paita sopii mukavasti päälle ja on varmasti uniikki - ja Sternille kiitos nopeasta toiminnasta!

maanantai 5. heinäkuuta 2010

Tee-se-itse -meininkiä

Vaikka valmiin flipperin hankinta on joka tapauksessa minulle se ykkösjuttu tällä hetkellä, niin kauan kuin olen ollut kiinnostunut flippereistä on myös kiinnostanut sellaisen rakentaminen itse. Vasta nyt on kuitenkin tietämys ja ymmärtämys sillä tasolla, että asioista pystyy oikeasti ottamaan selvää ja suunnittelemaan. Itse rakentaminen ei välttämättä tule yhtään valmiin koneen hankintaa halvemmaksi, saattaa olla jopa päin vastoin, mutta se ei olekaan homman pointti. Minulla on muutamia visioita, joita haluaisin joskus päästä toteuttamaan. Aina silloin tällöin tuleekin seisahduttua suunnittelemaan.

Millaisen flipperin rakentaisin? Itse pelistä minulla ei ole vielä yhtään mitään hajua, mutta tekniikasta kiinnostuneena laitteistoa on tullut mietittyä jopa yllättävän pitkälle. System X olkoon sen nimi. Jonkinlaisena esikuvana toimii Williamsin Pinball 2000 -järjestelmä, joka eli aivan liian vähän aikaa, mutta toi mukanaan muutamia mielenkiintoisia innovaatioita joita kukaan ei tänä päivänä juuri hyödynnä.

Esimerkkinä pelikentän lasista heijastettava näyttö. Tässä otetaan harppaus eteenpäin ja käytetään laajakuvaista, teräväpiirtotarkkuuksista LCD-näyttöä matalatarkkuuksisen putkinäytön sijaan. Näytön kanssa pitää kuitenkin olla malttia, jotta pelikentän yläalue ei jää liikaa sen peittämäksi. Itse kone näyttäisi varmasti kuitenkin aika paljon Pinball 2000 -koneelta.

Flipperi tarvitsee toimiakseen ohjauselektroniikan ja tämän perustana olisi ideaalitilanteessa Mac-tietokone. Macin valintaan on selkeät syyt. Tunnen alustan erittäin hyvin koska se on jokapäiväisessä käytössä, ja niinpä se tarjoaisi minulle selkeän "kotikenttäedun" verrattuna muihin. PinballControllers.comin P-ROC -kortti toimii avoimen lähdekoodin avulla Macissa, ja tarvitsee kaverikseen WPC-järjestelmän driverkortin. P-ROC hoitaa kaiken liikenteen pelikentän ja Macin välillä, jolloin voi keskittyä täysin pelin ominaisuuksien kehittelyyn.

Macin ohjelmisto on se mikä tuo todellisen suolan tähän hommaan. Tehokkaat ohjelmointityökalut ja kehittynyt ääni-, kuva- sekä videoarkitehtuuri mahdollistavat ennennäkemättömän (ja -kuulumattoman) kokonaisuuden rakentamisen. Esimerkiksi sellaiset jutut kuin huipputulosten lähetys suoraan nettiin listoille, turnauspelit ja koneen etähallinta netin välityksellä ovat vasta alkusoittoa…

Huh… visioitavaa riittää!