maanantai 5. heinäkuuta 2010

Tee-se-itse -meininkiä

Vaikka valmiin flipperin hankinta on joka tapauksessa minulle se ykkösjuttu tällä hetkellä, niin kauan kuin olen ollut kiinnostunut flippereistä on myös kiinnostanut sellaisen rakentaminen itse. Vasta nyt on kuitenkin tietämys ja ymmärtämys sillä tasolla, että asioista pystyy oikeasti ottamaan selvää ja suunnittelemaan. Itse rakentaminen ei välttämättä tule yhtään valmiin koneen hankintaa halvemmaksi, saattaa olla jopa päin vastoin, mutta se ei olekaan homman pointti. Minulla on muutamia visioita, joita haluaisin joskus päästä toteuttamaan. Aina silloin tällöin tuleekin seisahduttua suunnittelemaan.

Millaisen flipperin rakentaisin? Itse pelistä minulla ei ole vielä yhtään mitään hajua, mutta tekniikasta kiinnostuneena laitteistoa on tullut mietittyä jopa yllättävän pitkälle. System X olkoon sen nimi. Jonkinlaisena esikuvana toimii Williamsin Pinball 2000 -järjestelmä, joka eli aivan liian vähän aikaa, mutta toi mukanaan muutamia mielenkiintoisia innovaatioita joita kukaan ei tänä päivänä juuri hyödynnä.

Esimerkkinä pelikentän lasista heijastettava näyttö. Tässä otetaan harppaus eteenpäin ja käytetään laajakuvaista, teräväpiirtotarkkuuksista LCD-näyttöä matalatarkkuuksisen putkinäytön sijaan. Näytön kanssa pitää kuitenkin olla malttia, jotta pelikentän yläalue ei jää liikaa sen peittämäksi. Itse kone näyttäisi varmasti kuitenkin aika paljon Pinball 2000 -koneelta.

Flipperi tarvitsee toimiakseen ohjauselektroniikan ja tämän perustana olisi ideaalitilanteessa Mac-tietokone. Macin valintaan on selkeät syyt. Tunnen alustan erittäin hyvin koska se on jokapäiväisessä käytössä, ja niinpä se tarjoaisi minulle selkeän "kotikenttäedun" verrattuna muihin. PinballControllers.comin P-ROC -kortti toimii avoimen lähdekoodin avulla Macissa, ja tarvitsee kaverikseen WPC-järjestelmän driverkortin. P-ROC hoitaa kaiken liikenteen pelikentän ja Macin välillä, jolloin voi keskittyä täysin pelin ominaisuuksien kehittelyyn.

Macin ohjelmisto on se mikä tuo todellisen suolan tähän hommaan. Tehokkaat ohjelmointityökalut ja kehittynyt ääni-, kuva- sekä videoarkitehtuuri mahdollistavat ennennäkemättömän (ja -kuulumattoman) kokonaisuuden rakentamisen. Esimerkiksi sellaiset jutut kuin huipputulosten lähetys suoraan nettiin listoille, turnauspelit ja koneen etähallinta netin välityksellä ovat vasta alkusoittoa…

Huh… visioitavaa riittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti